Felkérés helyszíni szakértői véleményre

vályogház építő mester
Gáspár János vályogház építő mester

Kérje ki egy valóban gyakorlott szakértő véleményét, mielőtt nekilát! Az elmúlt évtizedben több tucatnyi vályogházat újítottam fel és/vagy építettem. Elmodhatom, hogy a tudásom és hozzáértésem kiállta az idő próbját.

Mielőtt felújítaná vagy megvenné a kiszemelt vályogházat, kérje ki a szakértői véleményemet, nehogy meglepetés érje!

Kiszállok a kiválasztott ingatlanhoz, és hasznos, hozzáértő tanáccsal, szakértői véleménnyel látom el, amivel rengeteg időt és munkát spórolhat meg.

Az alapos tervezés, megtérül!

Keressen fel a +36 20 / 200 74 26 telefonszámomon vagy írjon az alábbi formula segítségével, hogy elégedett lehessen az eredménnyel, ne érjék meglepetések!

20 éve kerültem kapcsolatba a vályoggal, mint építőanyaggal, a saját házam építésénél. Olyan mesterekkel volt szerencsém együtt dolgozni, akik több generáció óta vályogépítéssel és tapasztással foglalkoztak (Tóni bácsi és Mándi bácsi, akiknek ezt az egész mesterséget köszönhetem), akiknek a keze munkáját ma is számtalan épület őrzi. Így sikerült egy több száz éves tudást megszereznem, amit a mai napig őrzök és kamatoztatok. Ezt a tudást már nem tudnánk honnan megtanulni, ezt a tudást nem is lehet könyvekből elsajátítani, ezt továbbviszem és megpróbálom átadni.

Sokan keresnek meg olyan problémával, hogy örököltek egy vályogból épült házat és szeretnék rendbe tenni vagy vásárlás előtt állnak.

Ezek a házak 3 típusa:

  • tömés fal (vagy más néven ismeretes mint vert vagy döngölt fal),
  • rakott-sárfal, vagy
  • vályog téglából épült.

Ezt falbontás nélkül a falazat vastagságából lehet megállapítani. A falazat típusa, a technológia és a felhasznált agyag vagy föld nagyban behatárolja, hogy milyen szinten lehet a házat átalakítani és komfortosabbá tenni, hiszen ezek a házak nagy része legalább 100 éves, azóta sokat változtak az igények és a szokások.

A legsűrűbben két dologgal keresnek meg, az egyik a falak vizesedése, a másik a ház átalakítása a mai igényeknek megfelelően.

A falak vizesedése abból ered, hogy ezek a házak még alap nélkül épültek, esetleg pár sor téglára vízszigetelés nélkül. A probléma mégsem ettől alakul ki, hiszen több száz éves épületeket is ismerünk, amiket agyaggal tapasztottak és meszeltek. A probléma akkor kezdődött, mikor ezeket az épületeket már nem a saját, természetes anyagával tatarozták, hanem mindenféle olyan anyaggal amivel könnyebb dolgozni. Ezek az anyagok viszont általában nem engedik a házat szellőzni és az alulról érkező nedvességtől szép lassan felvizesedik. Ebben az a probléma, hogy nem jelentkezik egyből a vizesedés, csak 4-5 év múlva. Mire jelentkezik a baj, addigra sokszor már statikai problémát is okoz a háznak, ennek a mértéke függ attól is, hogy milyen talajra épült a ház, kötött, homokos vagy köves. Az utólagos vízszigetelés csak akkor tud hatásos lenni, ha a fal teljes szélességében tökéletesen zár, mert a víz megtalálja a legkisebb rést is és így nem oldódik meg a probléma. Mivel semmi nem állja útját a talajpárának, így az szabadon a tapasztáson keresztül gyakorlatilag kiszellőzött a falból. Mivel a régi aljzat döngölt föld vagy hajópadló volt, ott is sok pára el tudott távozni és egyszerűen a szellőztetésnél kiment. Általában az alulról jövő nedvességet a vályogvakolaton keresztül ki tudja párologtatni a fal ha csak mészfesték van rajta. Kedvezőtlenebb esetben a betonaljzathoz is hozzá kell nyúlni, természetesen vannak szélsőséges esetek is, minden ház más. A háború után épült házaknál sok esetben alkalmaztak kátrányos szigetelést, itt nem annyira jellemző a vizesedés, de ha mégis, ezeknél a házaknál általában elég kicserélni a padlóburkolatot és a megfelelő festéket használni a házon.

A második nagy kérdés az, hogy hogy lehet a mai igények szerint átalakítani egy házat és komfortosabbá tenni. Legtöbbször a fürdőszoba, konyha és nyílászárók amiket szeretnének átalakítani. Számítani kell az átalakításnál arra is, hogy kompromisszumot kell kötni, mert vannak olyan főfalak amiket nem és nem is érdemes elmozdítani. Nagyon sok ház már több átalakításon esett át, sok a vegyes falazat, a falban futó kémény, régi befalazott nyílászárók, régi kemence nyílás, stb., ezeket a fal korából elég jól ki lehet szűrni, hogy mire számíthat az ember. A régi nyílászárók fölé nem tettek áthidalót, ezért a cserénél az áthidalást is meg kell oldani. Nagyon fontos, hogy a régi házakon nincs koszorú, csak sárgerenda, ami teljesen megfelel a célnak, ezt minden tetőcserénél érdemes figyelembe venni. Ha a sárgerenda rossz állapotban van, akkor mindenképpen cserélni kell, mert nem tudja a födém és a tető súlyát megtartani és elosztani, ez problémát okoz később, tehát jobb megelőzni. A bogarak is nagy kárt tudnak tenni a falban, sokszor ez nem is látszik, mert a födémgerenda alul-felül be van deszkázva és tapasztva. A hagyományos pórfödémnél könnyen ki lehet szúrni. Ha ezekre a dolgokra odafigyel az ember és szereti a természet közeli életet, a vályogházak hangulatát és romantikáját, akkor egy nagyszerű otthont tud magának és családjának teremteni az ember.

A legtöbb vályogházat olcsóbban meg lehet a téglánál venni az anyaga miatt, viszont ezekre a dolgokra érdemes odafigyelni. Sajnos nagyon sok rossz példát láttam már, hogy csak felületesen vagy felületesen sem nézték át, hozzáértő ember nélkül és megvásárlás után jöttek az igazi problémák. Ilyenkor már nincs visszaút, abból kell főzni ami van és ez elég drága tanuló pénz tud lenni.

Vásárlás előtt érdemes kikérni szakember véleményét és ezekre a problémákra oda figyelni és kellő körültekintéssel kezdjenek vásárolni és felújítani.

Hívjon bizalommal a +36 20 / 200 74 26 telefonszámomon és segítek!