Hogyan készül a vályogfal?

Az építőanyag természetes agyag és szalma. Az építkezés során nem készül vályogtégla, hanem az előkészített, kidolgozott és pihentetett sarat -ez maga az építőanyag, hagyományos módon villával felrakják, és vályogfalat emelnek belőle. A vályogfal készítéséhez agyagos földet használnak. Az egynapi vályogfal készítéshez szükséges földmennyiséget már az építést megelőző nap 4-5 méter átmérőjű 40-50 cm magas ágyásba hordják, szétterítik, vízzel meglocsolják, majd növényi anyagokkal (szalma) terítik be és újabb sár és szalma rétegek kerülnek rá az építkezés során. A falrakás napján a “megkelt sarat” kapával vagy villával átforgatják, ezután már rakható a sár. A vályogfalat rendesen villával rakják fel, a sarat a vályogfalon eligazgatják, és lenyomkodják. Időnként a vályogfal oldalát villával vagy gereblyével megigazítják, elgereblyézik.

Hogyan készül a vályogfal?

Hogyan készül a vályogfal?

A felhelyezés három sorban történik, az első sor felrakása után egy-két hét elteltével kezdődik a vályogfal faragás, amitől kialakul a vályogfal pontos mérete. Majd a faragás után körülbelül 2 héttel kerülhet rá a következő sor, az előző réteg száradása végett. A sárfal jó hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik, csak természetes építőanyagokat tartalmaz (agyag, szalma, víz), ezért sokkal egészségesebb. A természetes építőanyagoknak köszönhetően szellőzik, így állandó páratartalmat biztosít a vályogház. Mivel a vályogfal nem tartalmaz speciális építőanyagokat, így az előállítása is sokkal olcsóbb a beton vagy téglafalhoz képest, viszont a tartóssága nem rosszabb, mivel napjainkban már beton alapra és szigetelésre építik. Mindezen előnyök ellenére olcsó építkezési mód!

Hogyan készül a vályogfal?

Hogyan készül a vályogfal?

A sárfalakat a 18-19. század óta használják házak és gazdasági épületek építésére. A rakott sárfalat szalmával vagy egyéb növényi anyagokkal összedolgozott sárból készítik.

A vályogfal építészet egyesíti a természetes építkezés, a hagyományos népi autonómház jellegű építészet és a fenntartható, önellátás feltételeit biztosító megoldásokat.

 

 

FONTOS:
  • Vasbeton alapokra, talajnedvesség ellen szigetelt aljzatra is készíthető.
  • Vasalt beton koszorú is készíthető rá .
  • Vakolási munka sima mészhabarccsal, nádazással vagy hagyományos tapasztással is készülhet.
  • Számoljon le a régi sztereotípiákkal, miszerint koszos, mállik, nem komfortos, stb.