Környezettudatos építkezés

Vályogház felújításáról vagy új vályogház építéséről van szó, a környezet terhelése a lehető legkisebb a sok más modern, magát akár környezettudatosnak nevező divatos építési megoldással szemben.

Környezettudatos építkezés
Környezettudatos építkezés – valóban természetes alapanyagokból

Környezettudatos építkezés a vályogház ha új vályogházat épít, mert gyakran az építési telken rendelkezésre áll a vályoghoz szükséges anyag, csak ki kell ásni. Az építkezés során nincsenek veszélyes és büdös anyagok, festékek, ragasztók, ezek mind feleslegesek. Az agyag, a szalma, a homok és a mész mindenre jó!

Szintén környezettudatos döntés egy vályogház felújítása. Környezettudatos, mert a felújítás megőrzi ami van, az tovább használható. A felújítás során pedig -ha jól csinálják, szintén nincsenek jelen veszélyes anyagok.

Nem csak magunknak teszünk jót, ha vályogházat építünk, hanem azoknak is, akik majd sok évtized múlva szeretett vályogházunk bontása mellett döntenek. Nincs veszélyes anyag, minden felhasználható, semmit sem kell költséges módon elszállítani, hogy aztán valahol máshol szemétkupac legyen belőle. A falazatból kibontott anyag az új házhoz is felhasználható.

A vályogház hosszútávon is különösen környezettudatos építkezési mód. Nem csak közvetlen környezetére jelent alacsony terhelést, hanem a jövőben is.