Vályogházak, vályog vakolatok előnyei

Az ember az életének legalább az 1/3 részét a négy fal között tölti nem mindegy, hogy milyen légkör veszi körül. A vályog jó tulajdonságait több ezer év óta ismeri és használja az emberiség. Főként, mint építőanyag, de a kozmetikában és a gyógyászatban is ismert, mint külső, mint belsőleges alkalmazása.

Most amiről szeretnénk beszélni a vályog, mint építőanyag és a vályog vakolatokról, ami lehet előre gyártott zsákos kiszerelésben és lehet a helybe található agyagból törek és homok hozzáadásával, mind a kettőnek ugyanazok a jó tulajdonságai. Én az utóbbit használom, mert még volt szerencsém megtanulni a régi vályog építő szakemberektől.
A vályogvakolatok legfőbb jó tulajdonságai a teljesség igénye nélkül: lélegzik, ez azt jelenti ,hogy amikor magas a páratartalom pl.: fürdés után, főzéskor ,mosáskor vagy csak az ember által kibocsájtott párától ( légzés ,izzadás) fölösleges párát magába szívja és amikor száraz bent a levegő kiengedi ezt már 2-3 cm vályog vakolat is tudja produkálni ezért még a tégla falakra is szoktak vályog vakolatot tenni. Így tud 50- 60 %-os relatív páratartalmat biztosítani, ami az ember számára a legideálisabb, ha túl alacsony, akkor könnyen kiszárad a bőr és a nyálkahártya így könnyebb dolguk van a baktériumoknak, vírusoknak. Ha 70 % feletti akkor az kedvez a gombáknak penészesedéshez, allergiához vezet.

Személyes tapasztalatom, hogy minden évben 2-3 olyan megkeresésem van amikor a gyerekeknek légzőszervi problémájuk van és a szülők rájöttek arra, hogy vidéken a nagyszülőknél a régi vályog házban, ami még tapasztva és meszelve van egy pár nap nyaralás után nem köhög a gyerek, hanem végigaludja az éjszakát és ezen elgondolkodva rájönnek, hogy mennyivel egészségesebb egy olyan környezet ami természetes és felkérnek akár egy új ház építésére vályogból vagy csak a vályog vakolat elkészítésére a modern helyett.

Nagy előnye még a vályognak, hogy nagyon jó a zajszigetelése. A saját házamnak 50cm-es fala van és csak a nagy autókat hallom, amik az utcán mennek, a személykocsikat abszolút nem. Elnyeli az elektro szmogot, a telefon is csak az ablak vagy a kémény mellett működik. Amikor a plusz párát magába szívja és utána kiengedi, egyúttal megszűri a levegő káros anyagait is, egy jó példa amikor dohányoznak a házban ahol vályog vakolat van és meszelés alig lehet érezni a dohányfüst kellemetlen szagát.
A legjobb a vályogfalra az egyszerű mész festés, ami semmiben nem gátolja a vályog előnyeit, nem beszélve arról, hogy a mésznek elég jó fertőtlenítő hatása is van, ami a mai helyzetben eléggé felértékelődött.