XI. Vályogházas konferencia

2017. június 10.
KACÁR TANYA
Szokolya (Nógrád megye)

2005-től kerül megrendezésre a konferenciasorozat, melynek célja a vályogból, természetes építőanyagokból készült épületek tulajdonosainak, használóinak segítése. Az elmúlt évek során a legnevesebb hazai szakemberek tartottak előadásokat a rendezvényeken: egyetemi oktatók, műemlékvédelmi szakemberek, a szabadtéri néprajzi múzeumok munkatársai és restaurátorai – de mellettük olyan mesterek és “amatőrök” is, akik régóta részt vesznek ilyen házak építésében, vagy éppen saját maguknak újítottak fel vályogházakat. 2017-ban kerül sor a tizenegyedik konferenciára, melynek 2007 és 2008 után ismét a Szokolya mellett található Kacár tanya ad otthon. Az idei konferencia a gyakorlati ismeretekről és s fenntarthatóságról szól. A konferencián az előadások után az érdeklődők megismerhetik és kipróbálhatják a vályogházakhoz, természetes építési módokhoz kapcsolódó technikákat, anyagokat.

Program leírásért kattintson a bővebben gombra!

DÉLELŐTT
10.00 – 11.00: Regisztráció
11.00-től: Előadások
Scharf Ibolya: Egy Nógrád megyei vályogház felújítása
Gáspár János vályogépítő mester: Egy kézműves épület felépítése hagyományos anyagokból
Mednyánszky Miklós: A vályogházak és a víz
A tervek szerint a konferencián jelen lesz az első előadásban bemutatott épület tervezője és építettője is.

13.00: EBÉD

DÉLUTÁN

14.00: Gyakorlati bemutatók
A Kacár-tanya hagyományos építőanyagokból és technikákkal készített épületeinek bemutatása
A közelben épülő szalmabála ház megtekintése
Gyakorlati bemutatók
Vályogvetés, kerítésfonás, paticsfalkészítés, tapasztás, kemenceépítés. A résztvevők megismerhetik, kipróbálhatják az egyes technikákat. A gyerekek külön foglalkozás keretében kis kemencét építhetnek maguknak, amit haza is vihetnek.
***
Az előadók és a Kacár tanya vezetője a helyszínen gyakorlati kérdésekre is szívesen válaszolnak.
***

Részvételi díj felnőtteknek 1600 Ft, gyermekeknek 14-18 éves korig 600 Ft, 0-14 éves korig ingyenes. A lehetőségekhez képest igyekszünk ebédet is biztosítani, melynek költsége kb. 1000 Ft lesz.
JELENTKEZÉS
A konferencián – a megfelelő tervezhetőség érdekében – előzetes jelentkezés alapján lehet részt venni. Kérjük a kedves érdeklődőket, hogy az
ITT
letölthető jelentkezési lapot (excel formátumú táblázatot) szíveskedjen kitöltve elküldeni a valyog.konferencia2017 kukac gmailpontcom címre.

A Konferenciáról bővebben itt olvashat: http://valyog.uw.hu/konferencia2017b.htm